Viktoria Wendel Skousen

Perennial

1. april 2022
24. april 2022

Udstillingen Perennial der hentyder til en flerårig plante eller en gentagelse, består af 7 håndkolorerede farvetræsnit i en overraskende stor skala, installeret på begge etager i Danske Grafikeres Hus. Træsnittene er ved første øjekast dekorative, men bruger man lidt længere tid på at betragte serien, får man øje på små elementer i billederne. Øjne, hus, gravsten og nymåne dukker op i baggrunden af de voluminøse planteportrætter og indskriver betydning og egenskaber hos planterne, som for uden deres artsnavn som betitler værkerne, besjæler planterne og giver dem subjektivitet. Kigger valmuens øje efter os, når vi bevæger os rundt i udstillingen?

Blomstermotivet trækker lange linjer gennem kunsthistorien. Andy Warhols (1928-1987) serie af blomstertryk fra 1964 med titlen Flowers er i modsætning til udstillingen Perennial optaget af blomsten som ikon uden artsspecifikke kendetegn. Den flerårige plante er på en og samme tid skrøbelig og vedholdende, som valmuen der ved den mindste berøring mister sine kronblade, men vokser vildt i grøftekanter og kommer igen år efter år. Vildtvoksende blomster og opstillede buketter går igen i Anna Sybergs (1870-1914) levende og detaljerede akvareller. Edward Munchs (1863-1944) flerfarvede træsnit har en malerisk kvalitet i sine svungne udskæringer og brug af farver, der spiller sammen og af og til lægger sig i lag. En kvalitet der kendetegner Viktoria Wendel Skousens store træsnit, når hun med den transparente akvarel skaber nuancer og teksturer, der kontrasterer den fede og svært gennemtrængelige oliesværte.

Tekst af Anna Olivia Høite

Viktoria Wendel Skousen er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi Billedkunstskolerne og Akademie der Bildenden Künste Wien i 2015. Hendes værker undersøger forskellige magtforhold inden for kunsten. Samlingens autoritet, forholdet mellem tekst og billede, intime relationer og blikkets magt. Hun arbejder i medierne fotografi, træsnit, tegning med taler og installation. VWS blev i 2018 nomineret til den internationale grafikpris Queen Sonja Print Award og er desuden stifter af det internetbaserede kunsttidsskrift Texted.

Tak til Den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse, Grosserer L. F. Foghts Fond, Poul Johansen Fonden af 1992