Claus Spangsberg

Materials Science

11. marts 2022
27. marts 2022

Meteorsten, syreætsninger og stoffers krystallisering danner udstillingens billeder.

Materials Science er en udstilling med nye værker af Claus Spangsberg. På udstillingen udforsker kunstneren en række materialers kemiske og fysiske egenskaber. Materialerne anvendes til at skabe motiver som visualiseres under mikroskoper med varierende teknikker.

Udstillingen udspringer af Claus Spangsbergs interesse for retsmedicinske undersøgelser af stoffers karakteristika og spor efter tidligere bevægelser. De indre strukturer i billedernes krystalliserede stoffer synliggøres med polariseret lys og afslører krystalliseringens retninger og udspringspunkter. Stoffers egenskaber fremgår, når de opløses, smeltes, blandes og reagerer med andre stoffer.

Et af de anvendte materialer er vitaminet, biotin. I et samarbejde med biotekvirksomheden Biosyntia har Claus Spangsberg fået adgang til en del af den første lille mængde biologisk fremstillet biotin. Vha. mikroorganismer og fermentering har virksomheden i en årrække forsket i at udvikle et mere bæredygtigt alternativ til den eksisterende kemiske vitamin-produktion.

Udstillingen rummer også forskellige billeder lavet med syre-ætsninger. Den klassiske stregætsning på kobber og zink undersøges under mikroskopet, hvor man ser hvordan syren har spist sig ned i metallet. Den samme syre bruges til at æste den indre struktur frem i meteorsten – en metallisk struktur dannet over tusinder af år og umuligt at genskabe i laboratoriet.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond.