Charlotte Troldahl og Gerd Laugesen VS Maria Finn

KLÆDESKABELSE / RASTLØS

26. oktober 2012
18. november 2012

Charlotte Troldahl og Gerd Laugesen VS Maria Finn

Udstillingsperiode 26. oktober – 18. november

KLÆDESKABELSE

Charlotte Troldahl og Gerd Laugesen.

Klædeskabninger springer ud i rum af knitrende protoner og ioner – sommerfuglestøv og stjernestøv – fra hele universet til de helt små lommetørklæder, der gennem tiden er blevet grædt i, leet i, tabt på jorden, broderet, kniplet, som har blomstret i herrers brystlommer, boet i damers håndtasker – sværmet fra hånd til hånd, fra øje til øje, mund til mund, og nu har Gerd Laugesen rullet dem igennem en skrivemaskine og tæsket dem med taster; de er blevet skrevet på med alle midler – akvarel, voks, tusch, blæk – de er blevet til en lommetørklædesamling, der udstilles i sommerfuglekasser – og sættes på nåle.

De små klæder er lige til at krølle sammen og proppe i en tidslomme, der suser med lysets hastighed ud i universet sammen med Charlotte Troldahls videoværker, som er inspireret af gamle okkulte tekster om astronomi og magi.

Her åbner man tre gamle skabe, og pludselig er man i en rød fantasiverden med storm, tåge og aggressive lyde – åbnes en anden låge lander man i et univers, der knitrer med grøn elektricitet – tiltrækning og frastødning – og åbnes den tredje låge kigger man ud i et landskab af blåt lys, der bevæger sig op mod en svævende aurora.

I forbindelse med udstillingen udgives en ’Lommetørklædesamling’ – som på én gang er digtsamling og et lommetørklædekatalog – i et begrænset oplag – nummererede eksemplarer.

Kort beskrivelse af de to kunstnere:
Gerd Laugesen arbejder på tværs af genrer. Hun har udgivet bøgerne ’Hjemsted’ og ’Møder’ på forlaget Tiderne Skifter – og en kjolesamling ’Har du set min kjole?’ (forlaget After Hand) – hvor digtene er knappet fast i en kjolelomme – kjolesamlingen fik en pris for Årets Bedste Bogarbejde, kategorien
’Øvrige bogtyper’ af Forening for Boghaandværk’ og har nu blandt andet været på ’Frankfurter Buchmesse’ i Frankfurt am Main og skal videre til ’Schönste Bücher aus aller Welt, Leipzig Book Fair’.”
Charlotte Troldahl arbejder primært som video- og lydkunstner. Hun har produceret og arbejdet med projekter lige fra post-koloniale miljøer til sammensatte virkeligheder og fiktioner, og har løbende arbejdet på at skabe et grafisk udtryk i sin videoproduktion. Charlotte er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi, Odense (år 2000). M.A. kurser i multimedie æstetik ved Aarhus Universitet (2001-03). Redigeringskursus på London Academy of Media, Film & TV (2008).

Charlotte Troldahls værker er lavet i samarbejde med træværkstedet på Statens Værksteder for Kunst.

 

RASTLØS

Maria Finn

På udstillingen Rastløs viser Maria Finn en ny serie tegninger med titlen Grå, som med blyantens gråtoner forholder sig til oplevelser af rum, hvor interiører og eksteriører fremstilles, så grænsen mellem disse bliver flydende. Dermed kommer billederne til at handle mere om en tilstand end selve gengivelsen af disse rum. Billederne formidler udefinerbare stemninger fra rum som handler om at være der, om at vente men også om at længes væk fra disse steder. Tegningerne gengiver gråskalaer som ligger nær fotografi men som i stedet for at registrere, abstraherer. Abstraktionen lader papirets flade repræsentere en rummelighed som adskiller sig fra fotografiets realistiske aftryk. Hvor fotografiet præcist gengiver omgivelserne, repræsenterer tegningens forskellige grå nuancer en anden form for præcision. Ved at reducere det fotografiske motiv til en abstraktion i gråtoner åbnes for en refleksion, hvor de små adskillelser gør en forskel. Det abstraherede motiv bliver til en gråzone som gengiver rum, der samtidig reduceres til en flade. Billedernes spil mellem rum og flade bliver udvidet ved at tegningerne er installeret under glas direkte på væggen og dermed både er en del af den, og samtidig noget foran den. Tegningernes grå flader fremtræder her som både åbne og lukkede, åbninger mod en rumlighed med plads til både det diffuse og det præcise.

Kort beskrivelse af kunstneren:
Maria Finn er billedkunstner, uddannet ved Det Kongelige Kunstakademi (1991 – 97) hvor hun også skrev Ph.d.afhandlingen Billeder mellem ordet og filmen (2007 – 2010), som analyserede bl.a. stillbilledets fortællende og stedsbestemmende funktion i film. Finn har gennem årene arbejdet især med tegning og fotografi, og siden 2007 med video. Hun har deltaget i og kurateret en række væsentlige udstillinger i ind- og udland og er udgiver af Plum Velvet. Finn er født i Göteborg, men bor og arbejder i København.

Projektet er støttet af Statens Kunstråds Billedkunstudvalg.