Fernisering 23/8 kl. 17-19.
Vi lever i en tid, hvor papiret i mange situationer er blevet værdiløst. Breve er erstattet af mails, telefonnoter er blevet til sms’er og papirer om skat, økonomi og sundhed er flyttet fra de fysiske papirer, som dumpede ind ad brevsprækkerne med deres helt egne lyde, over på de digitale platforme, hvor vi møder hinanden som andre, end dem vi er. Sådan er det i en tid uden papir. Man lyver sig til andre identiteter. Men et sted kan løgnen ikke holdes for døren, og det er i grafikken. Der har papiret stadig sin virkelighed, fastholdt i et helt særligt og til tider hudløst ærligt formsprog, hvor sprogetheldigvis kan tales med mange forskellige tunger.
Foreningen Danske Grafikere vil under CPH Art Week vise, at det grafiske udtryk i dette lille land på alle planer er rigt, mangfoldigt og strittende i alle mulige retninger. Det sker i Danske Grafikeres Hus, der siden åbningen i 1994 har været et aktiv rum for udstillinger, arrangementer, debatter og events om grafikkens mange ansigter. Huset er styret af medlemmerne af Danske Grafikere, og en ihærdig bestyrelse udpeget af medlemmerne selv, har til CPH Art Week hver især valgt et eller flere grafiske værker, der har betydet noget epokegørende for dem selv. Grafikken er i høj grad udvalgt hos Clausens Kunsthandel i Toldbodgade, som igennem snart en menneskealder har holdt fanen højt for billedkunstnerisk arbejde på papir. Hvert bestyrelsesmedlem har så begrundet deres valg med en tekst. Man bliver ramt. Og man rammes. For sådan er det med ting på papir. De lyver ikke. De har deres egen skrøbelighed, inderlighed, men kan heldigvis fortolkes på mange flere planer end de kedelige papirer, vi har lagt bag os, som kun vil bære en historie i en bestemt retning.
Grafik er til alle tider, i alle verdner, en broget og heldigvis udefinerbar skare af muligheder og forskellige former for visuelle ind- og udtryk. Allerede i 1979, hvor Danske Grafikere blev stiftet på initiativ af grafikeren og maleren, professor Dan Steerup-Hansen, som en videreførelse af Grafisk Kunstnersamfund fra 1909, har et voksende medlemstal i Foreningen vist – og bevist – at grafik på ingen måde fastholdes i en bestemt position, men gang på gang, år efter år, vokser sig ind og ud af former, sprog og fysiske og psykiske muligheder og ja, nærmest også, umuligheder. På nuværende tidspunkt er der 180 medlemmer af Foreningen, som til alle tider har rummet det kollektive, fællesskabet, det at man indgå i alliancer og dialoger med hinanden, kammerater og kollegaer indbyrdes, man udveksler erfaringer og grafiske håndtryk. En tradition i en tid tilsyneladende uden papir, hvor vigtigheden af papiret med grafikken, igen og igen viser, at her er noget, vi ikke kan udenom. Her vil man fortælle historier. Mange historier. Kig forbi og lyt, se og hør. Papir lyver aldrig.
Værker af Svend Wiig Hansen, Gudrun Hasle, Nanna Herstad, Historiebogen, Frans Jacobi,Toni Larsen, Jane Muus, Elsa Nielsen, Cai Ulrich von Platen , Ole Sporring, Bendt Ulrich Sørensen, Sigurd Vasegaard og Mette Winckelmann.
Bestyrelsen består af Martin Askholm, Gitte Bach, Peter Brandt, Gay Christensen, Åse Eg, Selini Halvadaki, Malene Hartmann, Hanne Ravn Hermansen, Anna Lindgren, Jasper Sebastian Stürup, Melou Vanggaard. Udstillingsudvalg: Mia Edelgart og Joen Vedel.
Teksten her er skrevet af forfatteren, dramatikeren og billedkunstneren Tomas Lagermand Lundme, der er selv er medlem af Danske Grafikere – og derfor papirarbejder.